Over

Eind 2004 komt er een clubje bijeen in de plaatselijke kroeg met het idee een plek op het internet te creëren waar men hun ongenoegen kan uiten over de blunderende chaos dat politiek heet. Het werd een goed bezocht weblog met als kroon het poliziek festival in November 2005. Poliziek.nl werd tot lang daarna regelmatig aangevuld met artikelen, tot we in 2008 besloten er voor onbepaalde tijd de stekker uit te trekken. En nu, 2011, het jaar van absolute wanpolitiek, is de tijd daar voor een vernieuwd Poliziek.nl. We hebben er zin in!

Tagwolk

Archieven

Categorieën

Links


In memorium:
Opa Buiswater

Zoek!

Laatste Reacties

klez (Arbeiders? Bah!): Over mensen met een vast contract nog niet gesproken. Hoe zien ze dat in Den Haag?
begt (B(er)ouw): dit gaat nog lachen worden, als straks in mijn woonplaats een mega bouwproject van start moet gaan me…
klez (Minister van Zake…): Tja, hij moet zijn ‘Gouden Eikel’ status natuurlijk wel hoog houden.
Wouter (R.I.P. Internet): Gelukkig gaan XS4ALL en Ziggo in hoger beroep. Het is toch te zot voor woorden dat Nederland in hetze…
begt (De democratische …): overigens gebeurt in Nederland lokaal én landelijk hetzelfde. Weliswaar in coalitievorm, maar de zitt…
klez (Leverage): Misschien is het tijd voor een heidag?!

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.1 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Polimuziekje #4 | Home | R.I.P. Internet »

Leverage

Dinsdag 10 Januari 2012 at 2:08 pm. Gebruikte Tags: , ,

Leverage. Het afgelopen jaar één van de favoriete termen in de commerciële sector . Letterlijk vertaald:  'hefboomwerking.'

Een begrip dat zeer logisch aandoet en voor meer dan één situatie te gebruiken is, maar hoe dan ook in één zin te noemen is met woorden als macht en geld. Als de ene afdeling iets van de andere afdeling wil, dan moet daar tegenwoordig wat tegenover staan. De verhouding tussen het een en het ander is heel belangrijk geworden.

Ik vraag mij al tijden af of deze kleine 'politieke' spelletjes in een bedrijf niet 1 op 1 te spiegelen zijn met wat er in de wereldpolitiek gebeurt. Kleinschalig, maar vergelijkbaar. Leverage.

Neem nu bijvoorbeeld Iran. Als ik de afdeling 'Iran' zou besturen binnen het bedrijf 'De Wereld,' wat zou ik dan doen?

Wachten tot die losgeslagen afdeling 'Israël' weer eens wat ellende over de schutting gooit? Al dat geroep van die afdeling laten begaan? Of zou ik gaan dreigen met bijvoorbeeld een kernwapen? Want dat geeft, u raadt het al, leverage : waar het de pogingen van het westen aangaat om te dwarsbomen wat Iran als haar legitieme ambities beschouwt. Ook al is een boycot nou niet bepaald in het belang van mijn afdeling, wij blijven wel mooi in het middelpunt van de belangstelling staan. Leverage.

Ik zou mij als CEO van het westen ernstig afvragen wat het gevaar van Iran nou werkelijk is. Wat als Iran een kernwapen heeft? Zullen ze dat dan ook echt gebruiken? Het is niet bepaald onwaarschijnlijk dat het land dat de Iraanse bom incasseert driedubbel revanche neemt. Ik wist als 6 jarig ventje al dat ik een gevecht met iemand met een grote(re) stok beter niet kon aan gaan. Het enige wat Iran kan bereiken met zo'n wapen is wederzijdse vernietiging. Niet bepaald een ambitie, lijkt mij. Geen leverage.

Daarbij zou ik mij als CEO realiseren dat deze situatie wel heel erg begint te lijken op de aanloop naar de oorlog in Irak. Dat verhaal van vermeende wapens, wereldbedreiging etc. kennen we onderhand wel. Bovendien is het een proces dat de positie van de grote afdeling 'Amerika' binnen het bedrijf al niet veel goeds heeft gedaan. Dat deed het in het verleden niet en zal het ook nu zeker niet doen. Sterker nog: die afdeling is al zo goed als failliet. Geen leverage.

Nee, ik zou als CEO van het westen toch vooral de rust willen bewaken. Stoppen met dat wapengekletter, dat geroep, dat opjagen van elkaar. Neem drie keer adem en kijk even naar de mogelijkheden en opties die er zijn. Bijvoorbeeld sancties, zoals collega Obama heeft voorgesteld. Ik zou als CEO van het westen in ieder geval dat 'stoute' Israel in de hoek zetten en laten afkoelen.

Wie weet laat ik dat bij een volgend teamoverleg een van mijn afdelingschefs doen. Laten we zeggen; volgende week? Had ik al leverage gezegd?

twee reacties

begt

heel fijn , het bedrijfsleven als metafoor gebruiken voor de BV die de wereld is geworden. Dat is taal die mensen snappen..

begt - 10-01-’12 16:11
klez

Misschien is het tijd voor een heidag?!

klez - 10-01-’12 17:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.