Over

Eind 2004 komt er een clubje bijeen in de plaatselijke kroeg met het idee een plek op het internet te creëren waar men hun ongenoegen kan uiten over de blunderende chaos dat politiek heet. Het werd een goed bezocht weblog met als kroon het poliziek festival in November 2005. Poliziek.nl werd tot lang daarna regelmatig aangevuld met artikelen, tot we in 2008 besloten er voor onbepaalde tijd de stekker uit te trekken. En nu, 2011, het jaar van absolute wanpolitiek, is de tijd daar voor een vernieuwd Poliziek.nl. We hebben er zin in!

Tagwolk

Archieven

Categorieën

Links


In memorium:
Opa Buiswater

Zoek!

Laatste Reacties

klez (Arbeiders? Bah!): Over mensen met een vast contract nog niet gesproken. Hoe zien ze dat in Den Haag?
begt (B(er)ouw): dit gaat nog lachen worden, als straks in mijn woonplaats een mega bouwproject van start moet gaan me…
klez (Minister van Zake…): Tja, hij moet zijn ‘Gouden Eikel’ status natuurlijk wel hoog houden.
Wouter (R.I.P. Internet): Gelukkig gaan XS4ALL en Ziggo in hoger beroep. Het is toch te zot voor woorden dat Nederland in hetze…
begt (De democratische …): overigens gebeurt in Nederland lokaal én landelijk hetzelfde. Weliswaar in coalitievorm, maar de zitt…
klez (Leverage): Misschien is het tijd voor een heidag?!

Dinges

Draait op PivotX - 2.3.1 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« De Redelijke Meerderh… | Home | Hoe het ook kan »

Milieumaling

De Adembenemende Domheid van Rechts

Zondag 04 December 2011 at 08:31 am. Gebruikte Tags: , ,

Ik had m kunnen bedenken, de ondertitel van dit artikel. Gelukkig zijn er ook anderen die het doorhebben. We plaatsen hier een artikel van "Amigos de la Prenza" , onze vrienden van DePers dus. Het staat u vrij te reageren.

http://www.depers.nl/binnenland/613437/Adembenemende-domheid.html

Het moest vooral gezellig zijn, het jaarcongres van de VVD. De leden moesten vooral vieren dat ze de grootste zijn. En Mark vertelde dat het héél goed gaat met Nederland. Applaus voor Mark! Maar er was één lid dat toch iets te klagen had. Die windmolens – moest dat nou wel? Was dat niet een vreselijke horizonvervuiling? Nou, daar had fractievoorzitter Stef Blok wel een antwoord op. De 'gekte in het energiebeleid', vertelde hij, die had zijn langste tijd gehad. Straks als de milieumanie voorbij was, kon Nederland gewoon op oude, vertrouwde wijze energie opwekken en zouden die rare molens verdwijnen. Applaus voor Stef!

 

Welk een adembenemende domheid. Er is iets helemaal mis gegaan in Nederland. Iets helemaal mis met de begrippen milieu en klimaat.


Linkse hobby
Rechts Nederland kan straffeloos verkondigen dat milieu een linkse hobby is. En klimaatverandering een links waandenkbeeld. Stef Blok is namelijk niet de enige die dergelijke dingen zegt. Nee, dan denk ik nog niet eens aan een zielig dwaallichtje als PVV-er Richard de Mos, die van toeten noch blazen weet maar de onderzoekers van het IPCC vlotjes voor boeven en bedriegers uitmaakt.

Moralistische stok
Nee, ook Maxime Verhagen verkondigt dergelijke baarlijke onzin. In augustus van dit jaar hield hij een toespraak voor Christelijk Sociaal Congres, waarin hij beweerde dat milieubeleid ooit door de linkse partijen 'gekaapt' en sindsdien gebruikt als 'een moralistische stok om ondernemers, boeren en bedrijven mee te slaan'. Hij zou dat als minister anders doen. Geen regels en wetten meer: boeren en bedrijven zouden nooit meer 'last' hebben van het 'linkse' milieu. In plaats van dwang komen er afspraken zonder sancties. Niet te veel, natuurlijk.

 

Vrijwel niets
Toegegeven: het Nederlands milieubeleid is al jaren een ramp. Wim Kok kon het geen moer schelen; die wilde alleen maar beton storten, en Balkenende zag weliswaar ineens het licht toen Al Gore hier een film kwam vertonen, maar dat licht ging kort daarna weer uit. We doen hier dus al jaren VRIJWEL NIETS aan energiebesparing, VRIJWEL NIETS aan alternatieve energie. Vrijwel alle nationale bedrijvigheid op dat terrein is ofwel failliet gegaan, of weggepest.

Alle subsidies en maatregelen zijn of worden in rap tempo afgeschaft. Gevolg: onze CO2-uitstoot, die volgens Kyoto tussen 1990 en 2010 met zes procent had moeten dalen, is in die tijd met 15 procent gestegen (Ik negeer even de truc van het opkopen van CO2-rechten in het buitenland). De uitstoot door het verkeer is met 25 procent gestegen (en we mogen voortaan 130 rijden! hoera!). Den Haag heeft op milieugebied volstrekt gefaald – en ach, misschien kun je dan ook maar beter net doen alsof je van niks weet. Alsof het milieu niet bestaat. Alsof het milieu andermans hobby is.

 

Eigenlijk is het nog veel erger. Het enige land waar politici hun kop net zo diep in het zand steken, is de Verenigde Staten. In Noordwest-Europa staan we hiermee hopeloos alleen. De Britten hebben een paar jaar geleden een strenge energiebesparingswet aangenomen en investeren fors in besparen én alternatieve bronnen. Dat was onder Blair, en 'rechtse' Cameron heeft dat beleid volledig overgenomen. Daar is milieu geen linkse hobby maar een nationale zaak. In Duitsland en Frankrijk precies hetzelfde: beide landen investeren fors in besparing en alternatief (de een met, de ander zonder kernenergie, dat wel) en ook hier: dat is beleid gesteund van links tot rechts. Ook daar weet weet men wat er op het spel staat.

Volstrekt voor aap
Over Denemarken zullen we het maar niet hebben. We doen er graag lullig over, over die Denen, maar inmiddels kunnen we ze op het gebied van schone energie nooit meer inhalen. Nederland staat in Noordwest-Europa volstrekt voor aap. We zijn een smerige kleuter, te midden van landen die hun verantwoordelijkheid wél nemen. En daarbij ontkennen we ook nog glashard dat we smerig zijn.

 

Domme ontkenning
En eigenlijk is het nóg erger. Verhagen verzweeg in zijn toespraak een belangrijk stuk van de geschiedenis. Ooit waren er vooraanstaande CDA-ers en VVD-ers, mensen als Ruud Lubbers, Ed Nijpels en Pieter Winsemius, die hun kop niét in het zand staken, maar begrepen dat de aantasting van het milieu een economische uitdaging was. Dat duurzaamheid de toekomst was. Helaas. Na hen regeerde de middelmaat. En die bracht ons de domme ontkenning. Maar het klimaat verandert wel degelijk. En als we niet willen verzuipen, zullen we ooit toch eens over moeten stappen op schone technologieën. En terwijl de landen om ons heen dat door hebben, en terwijl daar, met name in Duitsland, in een indrukwekkend tempo een nieuwe, innovatieve industrie ontstaat op het gebied van energiebesparing en -opwekking, gebeurt er hier in Nederland helemaal niets.

Smerig landje
Nederland doet net alsof er niks aan de hand is. Nederland weet niks. Nederland doet niks. En straks loopt dit smerig landje dus ook technologisch hopeloos achter. Om met Youp van 't Hek te spreken: Wat is er gebeurd dat we dit land geworden zijn?

Dit is het persoonlijke blog van Marcel Hulspas, wetenschapsredacteur en columnist van De Pers en DePers.nl.

Eén reactie

klez

“We zijn een smerige kleuter, te midden van landen die hun verantwoordelijkheid wél nemen. En daarbij ontkennen we ook nog glashard dat we smerig zijn.”

Mooi verwoord! Dat is precies hoe ik me voel hier in het fijne Holland.

klez - 04-12-’11 11:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.